BLOG

Dieta a głodzenie się

Dieta-czy naprawdę jest ona tak ważna w odchudzaniu? A może wystarczy po prostu nie jeść? Otóż nie. Podstawą długiego procesu odchudzania jest przede wszystkim zbilansowana dieta, która w żaden sposób nie respektuje głodzenia się. Gdy się głodzimy w naszym organizmie dochodzi do procesu kwasicy metabolicznej, której skutkiem są poważne problemy zdrowotne spowodowane uszkadzaniem narządów wewnętrznych… View Article

Odbudowa w dyscyplinach wytrzymałościowych

Węglowodany są najważniejszym paliwem dla sportowców, zwłaszcza uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe. W trakcie wysiłku ich zapasy zostają uszczuplone. Węglowodany zmagazynowane w formie glikogenu zlokalizowane są w mięśniach i wątrobie. Po intensywnych ćwiczeniach wymaga on regeneracji i uzupełnienia. Wykazano, że łączne spożycie białek i węglowodanów błyskawicznie uzupełnia zapasy glikogenu, odbudowuje mięśnie i wspiera układ odpornościowy [1]. Odmienne… View Article

Posiłek okołotreningowy okiem dietetyka

Spożycie węglowodanów zarówno przed, jak i po zakończeniu aktywności fizycznej ma jeden zasadniczy cel – dostarczenie glukozy do pracujących mięśni. Dobór odpowiednich form oraz ich ilości będzie podyktowany charakterem uprawianego sportu oraz jego rangą. Komponowane posiłki przed treningiem powinny być lekkostrawne, aby zniwelować ryzyko wystąpienia dyskomfortu jelitowego podczas wykonywanych ćwiczeń. Z powodzeniem zatem można skonsumować… View Article

OTYŁOŚĆ- PROBLEM KOSMETYCZNY CZY CHOROBA?

Niewątpliwe otyłość jest poważną chorobą dzisiejszych czasów. Polacy znaleźli się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie. W ciągu ostatnich dwóch lat odsetek osób otyłych w kraju powiększył się o 2,1 pkt. proc. i nie chodzi  tylko o nieestetyczny wygląd, ale o aspekt zdrowotny, ponieważ jak dowodzą ostatnie badania, tkanka tłuszczowa jest największym organem… View Article

8 objawów nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy to stan, w którym organizm nie wydziela odpowiedniej ilości enzymu laktaza, który niezbędny jest do trawienia cukru: laktozy. Stopień nietolerancji laktozy może być zróżnicowany, a najczęstsze jej objawy to: Uczucie „przelewania” w okolicy jamy brzusznej Wzdęcia Biegunka Wymioty Gazy Bóle brzucha Bóle głowy, migreny Wysypka Takie sygnały jednoznacznie wskazują, że laktoza  NIE JEST… View Article

KORTYZOL- WRÓG CZY SPRZYMIERZENIEC?

Kortyzol to hormon steroidowy, wytwarzany przez korę nadnerczy. Hormon ten istotnie wpływa na prawidłowy matabolizm. Kortyzol popularnie nazywany jest hormonem stresu. Poziom kortyzolu waha się w zależności od pory dnia, czy sytuacji, dając nam sygnał do walki lub ucieczki, co jest naturalnym mechanizmem obronnym. Jednakże, kiedy jesteśmy notorycznie narażeni na stres może dojść do  stanu… View Article

Insulinooporność- przypadłość naszych czasów

Czym jest insulinooporność ? Insulinooporność to zaburzenie homeostazy glukozy, które polega na zmniejszeniu wrażliwości tkanek organizmu na insulinę, mimo jej prawidłowego bądź podwyższonego stężenia w surowicy krwi. Upraszczając, jest to stan, w którym organizm mimo ciągłego wytwarzania insuliny, nieskutecznie użytkuje glukozę z krwiobiegu, co skutkuje stale podwyższonym stężeniem cukru we krwi. Wytwarzanie zbyt dużej ilości… View Article

Śniadania węglowodanowe vs białkowo-tłuszczowe

ŚNIADANIE- bez dwóch zdań to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być wartościowe i pożywne, by dać nam energię na cały dzień. Mówi się, że śniadanie musi być odpowiednio zbilansowane, a więc zawierać odpowiednią ilość białka, tłuszczu i węglowodanów. I tutaj nasuwa się pytanie, co więc ze śniadaniami białkowo-tłuszczowymi?          Jeść, czy nie jeść?… View Article

Wstydliwy problem czyli jak sobie radzić z zaparciami

Zaparcia- częsty problem. Jak radzić sobie z nimi w naturalny sposób? Kiedy występują? Definicja i dane epidemiologiczne. Zaparcia są bardzo częstym problemem zgłaszanym przez pacjentów. Trudno określić jest jedną definicję tej dolegliwości jak i podać jedną konkretną przyczynę. Zaparcia najczęściej rozpoznawane są, gdy częstość wypróżnień jest mniejsza niż 3 razy na tydzień [1,2]. Towarzyszą temu… View Article

Męski temat: Czy dieta może wspomagać płodność?

Męski temat: Czy dieta może wspomagać płodność? Banalne wydaje się stwierdzenie, że prawidłowo zbilansowana dieta wpływa na prawidłowe funkcjonowania organizmu.  Jednak może ona uchronić mężczyzn przez tzw. niepłodnością niewiadomego pochodzenia. Przyczyn tej niepłodności doszukuje się w nieodpowiednim stylu życia, na który składa się: nieprawidłowa dieta, stosowaniu używek (palenie papierosów, spożywanie alkoholu), warunki pracy i środowisko… View Article