Nietolerancja laktozy to stan, w którym organizm nie wydziela odpowiedniej ilości enzymu laktaza, który niezbędny jest do trawienia cukru: laktozy.
Stopień nietolerancji laktozy może być zróżnicowany, a najczęstsze jej objawy to:
Takie sygnały jednoznacznie wskazują, że laktoza NIE JEST twoim sprzymierzeńcem i należy pomyśleć o ograniczeniu bądź całkowitej eliminacji produktów, które są jej źródłem.
Osoby ze stwierdzoną nietolerancją laktozy powinny pomyśleć o ograniczeniu takich produktów jak: mleko krowie, jogurt, kefirr, maślanka, sery, śmietana, słodycze, majonez, lody, budyń czy herbatniki.
Wśród większości osób już ograniczenie spożycia nabiału, a szczególnie mleka krowiego przynosi zdecydowaną poprawę samopoczucia.
Obecnie na rynku coraz łatwiej dostępne są produkty bezlaktozowe takie jak: mleko, czy jogurty.
Zachęcamy do obserwowania reakcji i wsłuchiwania się w potrzeby swojego organizmu!