BLOG

Nietolerancja laktozy to stan, w którym organizm nie wydziela odpowiedniej ilości enzymu laktaza, który niezbędny jest do trawienia cukru: laktozy.

Stopień nietolerancji laktozy może być zróżnicowany, a najczęstsze jej objawy to:

  1. Uczucie „przelewania” w okolicy jamy brzusznej
  2. Wzdęcia
  3. Biegunka
  4. Wymioty
  5. Gazy
  6. Bóle brzucha
  7. Bóle głowy, migreny
  8. Wysypka

Takie sygnały jednoznacznie wskazują, że laktoza  NIE JEST twoim sprzymierzeńcem i należy pomyśleć o ograniczeniu bądź całkowitej eliminacji produktów, które są jej źródłem.

Osoby ze stwierdzoną nietolerancją laktozy powinny pomyśleć o ograniczeniu takich produktów jak: mleko krowie, jogurt, kefirr, maślanka, sery, śmietana, słodycze, majonez, lody, budyń czy herbatniki.

Wśród większości osób już ograniczenie spożycia nabiału, a szczególnie mleka krowiego przynosi zdecydowaną poprawę samopoczucia.

Obecnie na rynku coraz łatwiej dostępne są produkty bezlaktozowe takie jak: mleko, czy jogurty.

Zachęcamy do obserwowania reakcji i wsłuchiwania się w potrzeby swojego organizmu!